Tuesday, August 30, 2011

Video Raya : Tahniah PAS Gombak

0 comments
Tahniah PAS Kawasan Gombak kerana berjaya menghasilkan video kreatif ini

Read full story

Friday, August 26, 2011

Salam Aidilfitri & Selamat Pulang Perantau dari AJK Pemuda Dun Sura

0 comments

oleh : KETUA PEMUDA PAS DUN SURA

Assalamualaikum wbrkth,
Allahu Akbar, Allahu Akbar, Allahu Akbar, Allahu Akbar, Allahu Akbar, Allahu Akbar, Allahu Akbar, Allahu Akbar ,Allahu Akbar.Walillahil Hamd.

Segala puji dan syukur kepada Allah, yang masih mengurniakan kita kesempatan untuk terus bernafas pada hari ini, memberikan kita peluang untuk meraikan Aidulfitri buat kesekian kalinya, sekaligus mengharungi madrasah Ramadan yang akan meninggalkan kita.

Tasbih, tahmid dan istighfar kita ucapkan bagi menyucikan segala dosa, noda dan kekurangan diri kita yang tidak pernah lekang dari kecuaian serta kelalaian.

Selawat dan salam kita lafazkan khusus untuk junjungan besar Rasulullah S.A.W pembawa rahmat serta petunjuk kepada mereka yang rindukan hidayah, inginkan kesejahteraan di dunia dan akhirat.

Begitu juga kita ucapkan kepada keluarga baginda dan kepada para sahabat baginda keseluruhannya serta mereka yang mengikuti susur jalur perjuangan baginda yang penuh bersejarah tanpa penat dan lelah sehingga tibanya Hari Kebangkitan.

Sahabat-sahabat rakan seperjuangan sekalian,
Selamat menyambut Aidulfitri. Insya Allah, Aidulfitri ini kita raikan dengan seribu rasa syukur, diiringi dengan takbir kemenangan setelah kita berjaya menamatkan siri madrasah Ramadan yang mendidik dan melentur jiwa kita ke arah menjadi insan bertakwa kepada Allah.

Selamat pulang perantau.Kepulangan kalian kami alu-alukan dengan rasa berbesar hati, semoga kepulangan ini membawa seribu erti dan makna yang mendalam buat kita semua.Mudah-mudahan ikatan persaudaraan di kalangan kita bertambah erat kukuh dengan tautan ukhuwwah islamiyyah.

Rakan- rakan seagama yang dikasihi kerana Allah.
Dalam detik masa yang penuh berharga dan barakah ini marilah kita sama-sama merenung sejenak hari-hari yang telah berlalu dalam bulan mulia yang telah kita lalui bersama-sama dengan satu billion umat Islam yang lain.

Maka bersyukurlah ! Sekiranya kita berjaya mendidik jiwa kita ke arah yang lebih baik dari sebelumnya. Sudah pastinya, latihan tadarrus al-Quran, tarawih berjamaah, majlis ilmu dan qiam di tengah malam menjadi kenangan manis bulan ramadhan yang tidak akan dapat dilupakan oleh kita semua.

Berishtighfarlah! Jikalau ruang masa di bulan Ramadhan ini hanya diulit tidur panjang yang lena, bicara yang tidak bermakna atau sekadar mengisi perut yang lapar di waktu berbuka. Apatah lagi membuat dosa. Kami memohon ampun dariMu ya Allah.

Jadikanlah tarbiyah Ramadhan sebagai pemangkin untuk kita mendapat kekuatan dan semangat seperti salafussoleh dalam kehidupan. Raikanlah hari raya ini seperti mana meraikan kemenangan dalam peperangan menetang kekufuran yang baharu saja selesai.

Rakan-rakan seakidah sekalian,
Cukuplah sekadar ini sebagai renungan kepada kita yang bukannya untuk dimenungkan tapi untuk diamalkan.Sama-sama kita doakan semoga Ramadan yang telah kita lalui benar-benar diterima oleh Allah S.W.T sebagai bekalan kita di Hari Perhitungan kelak.

Sambutlah Hari Raya pada kali ini dengan penuh rasa keinsafan dan syukur yang tidak terhingga kepada Tuhan. Sesungguhnya nikmat Allah yang dianugerahkan tidak bertepian. Gunakanlah hari raya ini untuk kita mengukuhkan lagi ukhuwwah dan persaudaraan antara kita semua dan berusahalah untuk kita menjadi Ummatan Wahidah Fil Fikr Wal Amal.

Salam Aidulfitri,
Salam Perjuangan,

Wallahu A'lam,

Assalamualaikum w.b.r.k.t.h.USTAZ HAJI MOHAMAD HANAFIAH HITAM
KETUA PEMUDA DUN SURA

27 Ogos 2011

Read full story

Tuesday, August 23, 2011

FOTO | Pemuda Bersamamu 7.0

0 comments
oleh : Team IT & Penerangan Pemuda Dun Sura

'PRIHATIN KAMI TAK BERTEPI,MEMBANTU SEKADAR TERMAMPU'

Penghargaan tak terhingga buat dermawan dan para petugas yang komited di sepanjang program.

Juga jutaan terimakasih buat ADUN Sura,Ustaz Wan Hassan Md Ramli dan juga Ustaz Azman Syapawi yang sempat meluangkan masa walaupun padat dengan program kebajikan di sepanjang hari tersebut.

Jazakallahu Khairan Khathira..ALLAHUAKHBAR !!

Nabi s.a.w bersabda: “Tidak ada satu hari yang terbit mataharinya melainkan ada di kiri kanan matahari itu: dua Malaikat yang menyerukan seruan yang didengari oleh semua makhluk Allah selain dari manusia dan jin, katanya: “Wahai sekalian manusia! Marilah kamu semua berusaha mengerjakan amal bakti kepada Tuhan kamu, kerana sesungguhnya pendapatan-pendapatan yang sedikit serta mencukupi keperluan hidup di dunia adalah lebih baik daripada pendapatan-pendapatan yang banyak serta melalaikan bekalan akhirat; dan tidak masuk matahari melainkan ada di kiri kanannya dua Malaikat yang menyerukannya seruan yang didengarinya oleh semua makhluk Allah selain dari manusia dan jin, katanya: “Ya Tuhan kami! Berikanlah ganti yang berganda-ganda kepada orang yang mencurahkan nikmat-nikmat yang dikurniakan kepadanya pada jalan yang diredhai Allah, dan timpakanlah kerugian yang besar ke atas orang yang menahan nikmat-nikmat Allah itu daripada mengeluarkannya pada jalan yang dituntut oleh Allah.”

Abu ad-Dardaa’ r.a
Read full story

Sunday, August 21, 2011

Pemuda Bersamamu 7.0 : Kami hanyalah pemudahcara

1 comments

oleh : Ketua Lajnah Kebajikan Pemuda Dun Sura

Alhamdulillah,cuaca yang mendung diselangi dengan hujan gerimis bermula daripada awal pagi sehinggalah ke petang semalam seolah-olah rahmat yang mengiringi usaha dan kerja amal kebajikan daripada warga Pemuda Pas Dun Sura,'Pemuda Bersamamu Musim ke 7'.

Usaha yang digembelingkan sebelum ini bermula daripada mencari dan mengumpul dana tabung 'Pemuda Bersamamu 7.0' sehinggalah kepada mengenalpasti penerima atau peserta yang layak untuk disalurkan bantuan sumbangan ini seterusnya membawa kepada hari 'operasi sehari' pengagihan sumbangan tersebut.

Walaupun masih terdapat kekurangan atau kelemahan bagi menyempurnakan program tahunan Pemuda Dun Sura ini,namun kami cukup yakin musim ini adalah merupakan pencapaian terbaik 'Pemuda Bersamamu' berdasarkan target,lebih berfokus serta sasaran yang mana semuanya ini adalah pertolongan daripada Allah s.w.t jua.

Syabas diucapkan kepada pengarah program yang berjaya menjadi 'kapten' yang mantap telah berjaya menggerakkan 'anak kapal'nya dengan cukup berkesan hingga mampu meredah ombak dan badai dalam pelayaran sehinggalah sampai ke destinasi dengan jayanya.

Jazakallah kepada semua penyumbang yang budiman samada yang menyumbang dalam bentuk wang tunai ataupun beras yang menjadi sumber kepada hidupnya program kebajikan ini di mana kami hanyalah menjadi ‘orang tengah’ atau ‘pemudahcara’ bagi mencapai ganjaran yang telah dijanjikan-Nya.

Kepada semua warga Pemuda Pas Dun Sura terutamanya yang terlibat secara langsung dengan program 'Pemuda Bersamamu 7.0' ini,ketahuilah anda semua adalah 'insan hebat dan cemerlang',tanpa anda semua tiadalah 'pemuda bersamamu 7.0'.Semoga usaha kecil ini akan menjadi ganjaran besar buat kalian semua yang terlibat.


GAMBAR-GAMBAR sekitar program Pemuda Bersamamu 7.0 akan menyusul
Read full story

Segerakan pembinaan hospital Dungun!

0 comments- hospital sedia ada terlalu banyak kelemahan dan sudah berumur 44 tahun

DUNGUN - Dewan Pemuda PAS Kawasan Dungun meneruskan agenda 'Pemuda Bersamamu' dengan mengadakan lawatan bertemu dengan para pesakit dan kakitangan Hospital Dungun.

Bersama dalam rombongan lawatan pada Jumaat, 19 Ogos itu adalah Timbalan Ketua Penerangan PAS Terengganu, Ustaz Azman Shapawi Abd Rani.

Sehubungan lawatan itu, Ustaz Azman menggesa kerajaan Umno dan Barisan Nasional supaya mengotakan janji untuk membina kompleks hospital baru memandangkan hospital sedia ada telah berumur 44 tahun.


"keadaan disini (hospital) terlalu banyak kelemahan, hospital yang ada pada hari ini telah pun berusia hampir 44 tahun,

"banyak kekurangan yang perlu ditangani oleh pihak kementerian (kesihatan), kerajaan perlu memberi keutamaan membina hospital baru,"ujarnya ketika ditemui.

Menurutnya, kerajaan wajar menyegerakan pembinaan hospital tersebut memandangkan peningkatan penduduk daerah Dungun yang telah mencapai 160,000 orang.Katanya, kerajaan juga telah mengambil semula dan membuat pembayaran tanah di Kampung Che Lijah untuk dijadikan tapak hospital itu.

Namun begitu, beliau kesal keraha menurutnya, cadangan membina hospital Dungun telah dibuat sejak sekian lama, sehingga kini, rakyat Dungun masih 'berputih mata'

"Saya difahamkan sejak Rancangan Malaysia ke-9 (RMK9) lagi telah dijangka (dirancang) projek hospital Dungun, tapi sampai sekarang tidak dapat dilaksanakan,"jelasnya.Ustaz Azman selaku Naib Yang DiPertua PAS Dungun meragui janji Menteri Besar Terengganu, Dato' Seri Ahmad Said untuk membina hospital tersebut.

Menurutnya, dalam lawatannya Ahmad ke Dungun baru-baru ini, beliau telah sekali lagi berjanji untuk membina hospital baru Dungun.

"Walaupun Menteri Besar datang baru ini dengan satu harapan, untuk membina hospital Dungun dengan segera, tetapi kita bagi masyarakat Dungun merasakan satu keraguan,"kerana dalam masa yang sama, di daerah Kemaman juga dijangka akan dibina sebuah hospital baru,"katanya.

Justeru, beliau menggesa Ahli Parlimen Dungun daripada BN tidak hanya berdiam diri sebaliknya memainkan peranan yang lebih berkesan, memastikan pembinaan hospital baru Dungun.

Katanya, pembinaan hospital Dungun lebih utama daripada pembinaan hospital Kemaman, kerana cadangan pembinaan hospital Kemaman hanya baru dimasukkan ke dalam rancangan pada RMK10.

Beliau yang juga bekas Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Rantau Abang mengucapkan terima kasih ke atas kerjasama pihak hospital yang memberikan ruang kepada pemuda PAS melaksanakan amal kebajikan di bulan Ramadhan.


Berita : Buletinonline
Gambar : Team IT Pemuda Dun Sura
Read full story

Thursday, August 18, 2011

Lawak Hina Islam : Pakaian Muslimah Jadi Bahan Gelak?

0 comments


Rancangan Oh Yeah! yang ditayangkan di Astro, menayangkan lawak yang melampau. Artis Muslimah Melayu (Khairiah) berlakon hingga memberikan persepsi negatif kepada Islam (menghina Islam) dengan memberi intrepetasi pakaian Muslimah (dalam lakonannya) mengikut citarasa sendiri untuk dijadikan bahan gelak tawa.

Memang bila perkara begini berlaku, tidak ramai yang melenting. Malah tidak mengambil endah sedikitpun. Golongan berwajib hanya melenting apabila sesuatu perkara itu boleh dijadikan isu khususnya menyentuh mengenai politik melibatkan Pakatan Rakyat. Ataupun juga penghinaan oleh Non Muslim seperti video yang dibuat oleh Namawee (yang jelas bukan Islam). Namun bila melibatkan orang Islam sendiri, tidak kira individu berkepentingan atau badan tertentu Kerajaan, hanya mendiamkan diri sahaja.

Apabila ada sebarang penghinaan kepada Islam di Youtube, di Facebook, dan lain-lain berlaku di Malaysia baru muncul "pejuang yang nak jadi hero ini". Bila ada isu yang berkait Islam yang boleh dipolitikkan, baru mereka nak heboh. Sedangkan Media TV sendiri memperleceh dan perlekeh Islam didepan penonton Islam dan bukan Islam dengan menjadikan ia sebagai bahan gelak tawa, mereka senyap sahaja. Penghinaan sebegini dibiarkan. Penghinaan begini jugalah yang dilulus tayangkan.

Apakah reaksi pihak berwajib??


Zero.

http://jilfityan.blogspot.com
Read full story

Friday, August 5, 2011

PEMUDA BERSAMAMU 7.0 : Konvoi kebajikan Pemuda Dun Sura dekati fakir miskin

0 comments
oleh : Ketua Lajnah Kebajikan & Kemasyarakatan Pemuda Dun SuraPRIHATIN KAMI TAK BERTEPI,MEMBANTU SEKADAR TERMAMPU


Program Pemuda Bersamamu kini bukanlah satu perkara asing bagi warga Dun Sura,malah ianya sudah menjadi buah mulut masyarakat setempat yang bermain di bibir warga Dun Sura apabila setiap kali munculnya bulan Ramadhan yang penuh keberkatan ini.

Dimana kini program kebajikan anjuran Pemuda Pas Dun Sura itu sudah mencapai usianya untuk tahun yang ke tujuh.

Program kebajikan khas pada setiap Ramadan ini adalah merupakan satu usaha dan gerakerja yang konsisten daripada pemuda Pas Dun Sura di mana telah berjaya digembelingkan secara tersusun untuk direalisasikan sebagai acara tetap tahunan mereka.

Sudah tentu cabaran untuk menjayakan Pemuda Bersamamu musim ke 7 kini semakin besar dan lebih mencabar terutamanya dalam usaha mengumpul dana dan sumbangan daripada penyumbang berdasarkan kebejatan ekonomi termasuk kenaikan kos harga barang keperluan serta kos sara hidup yang semakin tinggi.

Dengan rendah diri,pasukan petugas Pemuda Bersamamu siri ke 7 daripada warga kerja Pemuda Dun Sura mengambil peluang ini untuk memohon sumbangan orang ramai dalam bentuk wang tunai ataupun beras bagi menjayakan program ini.

Rayuan sumbangan ini diharapkan mendapat perhatian daripada semua pihak yang perihatin serta dapat dipanjangkan lagi rayuan sumbangan derma ini dengan harapan agar usaha dan kerja kebajikan dapat disampaikan kepada golongan sasaran seperti fakir,miskin,anak-anak yatim dan orang kurang upaya(OKU) dapat diagih dengan jayanya.

Mengikut perancangan,Pemuda Bersamamu musim ke 7 akan mengagihkan sumbangan berbentuk sejumlah wang tunai dan sekampit beras telah dijadualkan tarikh pengagihannya pada minggu akhir bulan iaitu pada 20 Ramadan 1432H di mana aktiviti menjurus kepada cakna masyarakat,khusus kepada golongan yang layak untuk menerima sumbangan ini berpusat di Markas pemuda Dun Sura yang telah ditetapkan sebagai pusat operasi program pada tahun ini.

Seperti siri yang lalu, golongan penerima sumbangan program ini akan men
erima kunjungan dari pihak pemuda sendiri yang akan turun berkonvoi ke kediaman mereka yang diketuai oleh ADUN Sura, YB Ustaz Wan Hassan Md Ramli.

Menjayakan Pemuda Bersamamu musim ke 7 ini merupakan satu cabaran yang sudah tentu ianya memerlukan komitmen yang padu daripada seluruh warga kerja Pemuda Dun Sura di mana mereka akan melaksanakan amanah ini sebaik mungkin dengan kadar mengikut kemampuan yang ada sebagaimana slogan Pemuda bersamamu, “Perihatin kami tidak bertepi,membantu sekadar termampu”.

Sebarang sumbangan boleh disalurkan ke akaun Pemuda Bersamamu 7.0,

BIMB 13044010016883 atas nama Tengku Mohd Hisham bin Tengku Ambak
atau hubungi
Ketua Lajnah Kebajikan & Kemasyarakatan Pemuda Dun Sura,
Sdra Shaikh Salmin 013-9328211,
Ketua Pemuda Dun Sura, Sdra Hanafiah 013-9819543
Bendahari Pemuda Bersamamu 7.0, Sdra Yusof Yaakob 012-4518982.

Dan perumpamaan orang yang menginfakkan hartanya untuk mencari redha Allah dan untuk memperteguhkan jiwa mereka, seperti sebuah kebun yang terletak di dataran tinggi yang disirami oleh hujan lebat maka kebun itu menghasilkan buah-buahan dua kali lipat. Jika hujan lebat tidak menyiraminya, maka embun (pun memadai). Allah Maha Melihat apa yang kamu kerjakan.” [Al-Baqarah:265]
Read full story
Related Posts with Thumbnails
 

Blog Archive

Hello

Pemuda Bersamamu v3 © 1429 Business Ads Ready is Designed by Ipiet and Ripped by SamarQondy