Monday, March 23, 2009

Ust Idris Ahmad Calon PAS Bukit Gantang ?


PETALING JAYA: Anggota Jawatankuasa Kerja Pusat PAS, Idris Ahmad dijangka menjadi pilihan parti itu untuk mewakili Pakatan Rakyat dalam pilihan raya kecil kerusi Parlimen Bukit Gantang.

PAS akan mengumumkan calonnya malam esok - tiga hari lebih awal berbanding jadual asal.

"Idris dilihat sebagai calon paling sesuai bagi PAS dan Pakatan Rakyat bertanding di Bukit Gantang disebabkan beberapa faktor termasuk kerana beliau merupakan anak tempatan," kata sumber kepada mStar Online hari ini.

Anak kelahiran Bukit Gantang ini telah bertanding di kawasan Parlimen Jerlun pada Mac 2008, tetapi tewas kepada Datuk Mukhriz Mahathir.

Idris, 45, lulusan pengajian Islam dari Universiti Kebangsaan Malaysia, juga merupakan bekas Naib Ketua Dewan Pemuda PAS.

Beliau pernah mengajar di Institut Teknologi Mara (kini Universiti Teknologi Mara).

Idris, yang pernah bertanding dalam pilihan raya kecil kerusi Dewan Undangan Negeri Changkat Jering, merupakan antara empat nama terakhir yang telah dikemukakan oleh PAS Perak kepada pusat minggu lalu.

Changket Jering merupakan salah satu kerusi Dewan Undangan Negeri dalam bahagian Bukit Gantang.

Pesuruhjaya PAS Perak, Ahmad Awang berkata, pihaknya akan mengadakan mesyuarat di Markas PAS Bukit Gantang, Air Kuning sebelum diumumkan nama calon di Simpang malam esok.

"Kami akan mengumumkan nama calon esok," kata beliau yang juga Naib Presiden PAS.

Selain Idris, nama yang turut disebutkan ialah Ahmad sendiri, Setiausauaha Badan Perhubungan PAS Perak, Asmuni Awi dan Datuk Seri Nizar Jamaluddin.

Bagaimanapun Ahmad dan Asmuni dikatakan telah menolak tawaran tersebut.

Kelmarin Pengarah Pilihan Raya PAS Pusat, Datuk Mustafa Ali berkata, pihaknya akan mengumumkan calon pihaknya esok, bukannya 26 Mac yang disebutkan sebelum ini.

Kerusi Parlimen Bukit Gantang menjadi rebutan selepas penyandangnya, Roslan Shaharum daripada PAS meninggal dunia awal bulan lalu.

Mustafa yang juga Pesuruhjaya PAS Terengganu berkata, empat nama dicadangkan untuk bertanding pada pilihan raya kecil itu dan kesemua mereka merupakan anak tempatan.

Beliau berkata, PAS mengambil keputusan untuk mengumumkan lebih awal bagi membolehkan calonnya turun padang dan berkempen untuk menarik sokongan rakyat.

0 comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails
 

Blog Archive

Hello

Pemuda Bersamamu v3 © 1429 Business Ads Ready is Designed by Ipiet and Ripped by SamarQondy