Tuesday, November 29, 2011

P/Raya Mesir: " Berdosa tidak keluar mengundi" - Syeikhul AzharSyeikh Al-Azhar Ahmad Tayyeb telah menggesa rakyat Mesir untuk turun mengundi dalam pilihan raya parlimen fasa pertama yang bermula hari ini. Beliau memberi amaran pada mereka yang gagal untuk hadir dalam sesi pemilihan ini adalah "orang-orang yang berdosa."

Dalam satu mesyuarat di pejabat beliau bersama Syeikh Yusuf Al-Qaradawi, Pengerusi Kesatuan Ulama' Islam Antarabangsa, beliau menegaskan bahawa rakyat perlu mengundi untuk wakil-wakil mereka dalam rangka untuk membangunkan negara bagi mengatasi krisis yang melanda sekarang.

Syeikh Yusuf Al-Qaradawi berkata, penyertaan dalam pilihan raya telah menjadi satu kewajipan agama berdasarkan realiti keadaan semasa. Beliau turut memberi amaran kepada rakyat untuk turun mengundi dan meminta mereka untuk menyokong calon-calon yang terbaik.

Beliau juga menyeru pada penunjuk perasaan untuk turut hadir mengundi dan kembali membantah selepas proses pengundian tamat.

DISEDIAKAN OLEH: JAWATANKUASA OPS KESELAMATAN PMRAM 2011

Sumber diolah: Al-Masry Al-Yaum

Sumber: http://map2care.blogspot.com/2011/11/syeikh-al-azhar-al-tayyeb-tidak.html

Ulasan Pemuda Bersamamu Buat Seluruh Rakyat Malaysia:

1. Pilihanraya telah menjadi suatu kewajipan agama berdasarkan keadaan semasa. Pemilihan ini berkait dengan dosa dan pahala kerana pilihanraya merupakan satu medan untuk kita menyerahkan amanah menguruskan negara dengan cara yang bertepatan dengan syariat.

2. Pemimpin yang dipilih mestilah mampu untuk membangunkan negara mengikut kaca mata syarak berpandukan al-Quran dan as-Sunnah.

3. Wajib untuk setiap rakyat memilih pemimpin yang adil dan bertanggungjawab. Memilih pemimpin yang memboroskan duit rakyat serta melakukan banyak kezaliman adalah satu dosa.

4. Haram untuk setiap rakyat bekerjasama dan membantu kezaliman dan si zalim termasuklah dengan cara mengundi mereka dalam pilihanraya.

5. Buktikan dengan semangat hijrah 1433 ini, keluar mengundi untuk pilihanraya akan datang. Hentikan kezaliman dan penindasan UMNO/Barisan Nasional. Berikan undi anda untuk Pakatan Rakyat bagi memastikan kesejahteraan rakyat.

0 comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails
 

Blog Archive

Hello

Pemuda Bersamamu v3 © 1429 Business Ads Ready is Designed by Ipiet and Ripped by SamarQondy