Sunday, March 6, 2011

Terkini Kerdau: Provok, kemudian siar media pembangkang ganasSetiap kali pilihan raya, pelbagai taktik dan teknik dilakukan Umno/BN dalam usaha cuba mengabui mata orang ramai di seluruh negara.

Dalam Pilihan Raya Kecil (PRK) Dun Kerdau tidak terkecuali, Umno yang diketuai pemimpin kerajaan telah membuat provokasi dengan pelbagai bentuk sorakan, kata nesta dan cabar mencabar sehingga menimbulkan reaksi.

Apabila berlaku sedikit tindak balas kerana provokasi tadi, media (terutama elektronik) terus menghalakan corong kameranya dan ‘scenes’ lakonan itu disiarkan dengan gambaran ‘pembangkang ganas’.

Manifestasi yang mahu disogokkan ini bukannya secara kebetulan, tetapi dipercayai dirancang bagi memberi gambaran dan tanggapan negatif kepada penonton bahawa pembangkang memang ganas.

Keadaan sebegini berlaku di setiap unit pusat mengundi (UPU) dan paling menonjol ialah di sekolah Menengah Kerdau pagi tadi.

Yang mengecewakan ramai, provokasi tersebut dilakukan oleh pemimpin Umno yang berjawatan tinggi dalam kerajaan negeri. Sementara media seolah-olah dirancang untuk menurutnya.

Kekecohan juga dilaporkan di Sekolah Kebangsaan Paya Taram apabila timbul salah faham antara kedua pihak.

Alhasilnya, semua ini tidak memberi gambaran yang baik kepada demokrasi, sebaliknya penerima maklumat hanya menadah pembohongan dan cerita rekaan sepanjang masa.

Bilalah agaknya orang Melayu akan cerdik dan pembesar mereka berhenti menipu?


sumber : Pahang Selamat, Rakyat Nikmat

0 comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails
 

Blog Archive

Hello

Pemuda Bersamamu v3 © 1429 Business Ads Ready is Designed by Ipiet and Ripped by SamarQondy