Sunday, September 21, 2008

Ramadhan di PalestinRumah-rumah di Palestine lebih mudah dikenali dari rumah orang Israel kerana di setiap rumah orang Palestine pasti terdapat satu tangki simpanan air di bumbungnya.

Bekalan air 24 jam hanyalah untuk penempatan penjajah Israel, bagi kami penduduk Palestin hanya aliran titisan air yang dialirkan. Itu pun kami gunakan sepenuhnya, semaksima mungkin.

Tangki air dibumbung rumah kami hanyalah tangki kosong yang tidak dapat diisi dengan air kerana tekanan air yang terlalu rendah.

Bagi mereka yang mampu akan membeli tangki tambahan untuk diletakkan diatas tanah atau membeli air tambahan.

Memiliki dan menggali pergi telah lama diharamkan oleh peraturan Israel sejak berdekad yang lalu.


Kami agak bernasib baik kerana rumah lama kami terdapat sebuah sebuah telaga semulajadi yang menyimpan air hujan.

Kenalan dan sahabat handai sering datang menumpang mandi sekiranya kadangkala tidak ada langsung bekalan air untuk tempoh yang panjang.

Kos air menjadi telalu mahal di penempatan Palestine berbanding penempatan penjajah Israel.

Lapan puluh peratus sumber air yang datang dari Tebing Barat telah digunakan oleh Yahudi Israel secara haram.

Kelmarin, berpuluh ribu umat Islam Palestine berbaris berjam-jam di pintu sekatan Israel untuk menunaikan solat Jumaat di Masjid al-Aqsa pada minggu pertama bulan Ramadhan yang mulia.

Ramai yang hampa dan terpaksa pulang kerana tidak dibenarkan masuk oleh tentera Israel.

Mereka sanggup berpeluh menungu dalam terik matahari hampir 36 darjah Celcius (100 F) namun akhirnya dihambat balik dan pulang ke rumah masing-masing, tanpa mandi sebelum berbuka puasa kerana ketiadaan air.

Dengan mata kepala dapat dilihat, satu keluarga dipisahkan, yang tua dibenarkan masuk, orang muda kecewa dan kaum wanita pengsan kerana menunggu lama dibawah terik matahari dalam keadaan berpuasa !

Harapan yang tinggi dari rakyat Palestine kepada pemimpin dunia untuk membuka minda dan hati, melihat dan mendengar rintihan kami sedang menghadapi realiti tekanan dan penjajahan.

Seorang wanita yang mempunyai 8 anak menceritakan kesusahan hidupnya. Pendapatan suaminya yang kecil tidak mapu menyara seisi keluarga.

Anak sulongnya yang berumur 19 tahun terpaksa berhenti dari Universiti kerana tidak mampu membayar yuran yang begitu mahal ($700/semester).

Anak keduanya mengidap ketumbuhan dalam otak dan tidak berupaya bersekolah ataupun bekerja.

Pengangguran berlaku dua kali ganda lebih banyak di Palestine berbanding Amerika semasa Negara itu mengalami zaman kemelesetan dalam tahun 1930-an.

Israel memang tidak menghadapi masalah ekonomi kerana ekonomi mereka dijana hasil dari penjualan senjata alat pertahanan, samada yang dikeluarkan oleh Amerika atau yang dibiayai oleh cukai kami atau wang Amerika.

Terima kasih kepada Zionis yang menjuara perang dan keganasan dunia!
Teringat kepada satu sajak yang dikarang oleh seorang kanak-kanak Palestin;

Makna sebuah Penjajahan !

Dijajah, di ganasi, di sembelih sedang dunia terpukau Enam puluh tahun tangisan tanpa henti tiada hari yang berlalu tanpa ketakutan yang tak terkira untuk hidup, isteri-isteri dan airmata anak-anak kami dunia terus berpaling, dan semangat kami mati. Untuk tanah airku, aku akan berdiri namun hampa tanpa tangan yang menghulur bantuan penganiayaan, penindasan, kemurungan setiap sudut kehidupanku, kau rampas batu-batu adalah senjata, bagi melindungi rumah-rumah kami jentolak kamu menang dan kegaganasan mengaum kereta-kereta kebal, helicopter dan jip tentera membunuh para pemuda sedang ibunya merintih kau kawal elektrik, kawal laut kami jalan raya dan pohon-pohon kami sekolah ditutup anak-anak kami tidak terdidik pelarian dinafikan jalan pulang anak-anak menderita kehilangan ibu bapa yang bangkit menentang dizalimi dan dihukum kaum keluarga terpisah pak tani hanya tinggal kenangan tanah mereka yang hilang dibawah tembok apartheid! lalu diplomasi luar dan hubungan direka membenarkan penjajahan Palestine tanah air ku rampasan kau tidak akan ku benarkan sementara kau menidurkan dunia aku akan membangkitkannya! Abdul Nasir Rashid, Gred 11, 15 April, 2006

Ya Abdul Nasir, mungkin kita boleh mengejutkan sesetengah orang dari tidurnya, itu pun sekiranya mereka mahu dikejutkan.
Sebahagian sanggup menelan dongengan dan penipuan. Kebenaran adalah sesuatu yang menyakitkan. Lebih menyakitkan apabila yang tahu tentang kebenaran.

Umpama wajah Mahmud Abbas yang berpelukan dengan penjenayah perang Shimon Peres (bapa kepada senjata pemusnah dan nuklear Israel) yang terus mengaburi rakyatnya tentang “dua negeri untuk dua rakyat”

Ramadhan di Palestin masih lagi bulan yang mulia. Bukan tentang makanan, irama dan harum juadah berbuka dan petang yang hebat.

Semangat memberi dan menerima yang masih wujud, ramadhan memberikan kelebihan kepada orang-orang yang terus berusaha.

Masih ada tangan yang menghulurkan bantuan kepada keluarga yang memerlukan. Masih ada yang bangkit menentang kezaliman.

Mereka terus berikhtiar untuk memasuki masjid al-Aqsa, walaupun mereka dinafikan haknya. Bagi mereka lebih baik dari hanya duduk berdiam diri dirumah.

Para nelayan yang terus berjuang untuk ke laut, walaupun mereka ditembak. para wartawan yang terus menulis, para perunding terus berusaha untuk satu keamanan yang mungkin mustahil!

Di Terjemahkan secara bebas dari Artikel asal oleh Mazin Qumsiyeh, Palestine Think Tank

Sumber : Buletin Online

0 comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails
 

Blog Archive

Hello

Pemuda Bersamamu v3 © 1429 Business Ads Ready is Designed by Ipiet and Ripped by SamarQondy